Има многу придобивки од витаминот А, но клучот е во рамнотежата, бидејќи во преголема количина може да биде штетен.
Еве ги придобивките, најдобрите извори и важноста на умереноста, пишува EatingWell.
Витаминот А е витамин растворлив во масти, што значи дека се складира во масните ткива на телото. Достапен е во две форми: преформиран витамин А, кој се наоѓа во животински производи како млечни производи, јајца, месо и риба, и провитамин А, кој доаѓа од каротеноиди во овошје и зеленчук како моркови, тиква и спанаќ. Телото лесно ја користи преформираната форма, додека провитаминот А мора да помине низ процес на конверзија.
„Додатоци на витамин А може да помогнат во одржувањето на нормални нивоа на активната форма на витамин А во телото, што е важно за клучните функции како што се здравјето на имунитетот, видот, кожата и плодноста кај мажите и жените“, објаснува нутриционистот Хенис Тунг. Сепак, предозирање е можно, па затоа додатоците не се секогаш потребни.
Предности на витаминот А
Го поддржува здравјето на очите и видот
Витаминот А е неопходен за добар вид бидејќи помага во создавањето на родопсин, протеин во мрежницата што овозможува вид при слаба светлина. Недостатокот може да предизвика ноќно слепило и сериозно оштетување на видот.
Го зајакнува имунитетот
Витаминот А го поддржува функционирањето на имуните клетки, здравјето на цревата и одбранбените механизми на телото. Недостатокот може да предизвика воспаление и да ја ослабне отпорноста на телото.
Здрава и сјајна кожа
Тој е неопходен за раст и поправка на клетките и го стимулира производството на колаген. Ретиноидите, форма на витамин А, често се користат во производи против акни и брчки, но премногу витамин може да предизвика сувост и иритација на кожата.
Репродуктивно здравје
Кај мажите, го стимулира производството на сперма, а кај бремените жени, го помага развојот на фетусот. Сепак, прекумерниот внес на витамин А може да го зголеми ризикот од вродени дефекти.
Здрави коски
Витаминот А помага во обновата на коскеното ткиво, но високите нивоа со ниски нивоа на витамин Д можат да ги ослабнат коските. „Високите нивоа на витамин А, со ниските нивоа на витамин Д, можат да влијаат на клетките што градат коски“, предупредува нутриционистката Кимберли Роуз-Френсис.
Ризици и препорачан внес
Недостатокот на витамин А е редок во развиените земји, но може да се појави кај луѓе со дигестивни нарушувања или предвремено родени бебиња. Препорачаниот дневен внес е 900 mcg RAE за мажи и 700 mcg RAE за жени, додека бремените жени и доилките имаат потреба од повеќе.
Најдобри извори на храна: Најдобри извори се говедски црн дроб, лосос, сирење рикота, млеко, жолчки од јајца, моркови, слатки компири, спанаќ, кељ и диња.
Витаминот А е добар за консумирање, но треба да бидете внимателни. Вишокот на витамин А се складира во црниот дроб и може да стане токсичен, предизвикувајќи главоболки, вртоглавица и оштетување на црниот дроб. Токсичноста најчесто е предизвикана од премногу внесување на витамин А преку додатоци во исхраната, а не преку храна.



